- Individu: Qualsevol ésser complet que pertany a una espècie, sigui animal o vegetal.
- Individualisme possessiu: Cada ésser humà és l’únic propietari de la seva persona i les seves capacitats i no deu res a la societat per elles.
- Sociabilitat natural: L’ésser humà és un “animal polític”, és a dir, sociable per naturalesa, que necesita la societat i la cultura, per realizar-se d’acord amb les capacitats pròpies.
- Contractualisme: És la teoria que defensa que l’ésse humà no és sociable per naturalesa.
- Pacte social (Rousseau): acord entre els individus, en el qual aquests cedeixen alguna cosa (llibertat), a canvi de la Constitució de l’Estat Civil.
- Voluntat general: Fa referencia a una societat justa basada en l’acord de tothom i orientada cap al bé comú.
- Antropologia social: Estudia la manera de viure dels diferents grups humans i l’evolució que ha experimentat.
- Socialització primaria: Té l’objectiu d’introduir el subjecte en la societat en la societat i es desenvolupa en el si de la familia durant la primera etapa de la infantesa.
- Cultura: Conjunt d’artefactes, creençes, costums, valors, tradicions, formes de conducta, que un determinat grup humà acepta com a pròpies.
- Subcultura: Son les diferències que existeixen dins de cada cultura motivades per l’edat, el nivel socioeconòmic, la clase social, l’origen ètnic, etc.
- Contracultura: Moviment de rebel·lió contra la cultura hegemònica que presenta un projecte de cultura i societat alternatives.
- Civilització (Hundington): És l’agrupació cultural de més abast, el nivell d’identitat cultural més ampli que pot distingir un ésser humà d’un altre.
- L’etnocentrisme: Analitza les cultures des del punt de vista de la propia cultura, que es converteix en la mesura per valorar les altres.
- Xenofovia: Odi envers els estranfers.
- Racisme: Creença en l’existència de raçes superiors i de raçes inferiors.
- Aporofòvia: El rebuig i menyspreu envers el pobre.
- Relativisme cultural: Proposa analitzar les diferents cultures des dels seus propis valors i no des d’una altra cultura aliena, i recomana la tolerància cap a les diferents expressions culturals.
- L’interculturalisme: Parteix del respecte a les altres cultures, però supera les mancances del relativisme cultural perquè propugna la trovada entre les diferents cultures en condicions d’igualtat.
0 comentarios:
Publicar un comentario