BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

viernes, 29 de mayo de 2009

La llibertat

IMMANUEL KANT 1er. Principio Categórico del Conocimiento

lunes, 25 de mayo de 2009

Comentari de text nº 3 pàgina 237

La societat i l'estat, segons Ortega i Gasset

- El text ens parla sobre el poder polític, diu que aquest poder l'han de tenir la col·lectivitat dels ciutadans, diu que tothom ha d'intervenir en els fets socials.
El liberalisme diu que el poder públic no pot ser absolut, ja que les persones tenen uns drets previs.

- El poder polític ens mans de tots.

- El text d'Ortega i Gasset ens parla sobre les persones que han de tenir el poder polític, diu que tothom a de poder intervenir en l'elecció de qui tindrà aquest poder.
El liberalisme diu que qui tingui el poder polític no podrà tenir el poder absolut, ja que totes les persones tenen uns drets previs a la intervenció de l'estat.
L'error més greu que es comet, és que creiem que amb la democràcia evitem l'absolutisme, i no es així, perquè a la democràcia, qui mana, sempre tendeix a intentar tenir el màxim poder i no reconeix els seus límits.

- Aquest text defensa una legitimitat del poder polític, que la majoria dels filòsofs argumenten que és necessari perquè la societat funcioni. John Locke afirma que la legitimitat del poder polític és que compleixi bé la seva funció.
El podem comparar amb la teoria de monopoli del poder, que pretén monopolitzar el poder coercitiu en el seu propi territori, o amb la del domini que defensa que ha d'haver un poder capaç d'influir sobre la conducta de les persones, fins i tot contra la seva voluntat.

viernes, 22 de mayo de 2009

Fonaments de l'estat social i democràtic de dret

miércoles, 6 de mayo de 2009

Preguntes DOC 3 pàgina 214

Ciutadania democràtica

- De quina manera l'autor caracteritza la ciutadania en aquest text?

Diu que ha d'haver una autolegislació que incorpora per igual tots els ciutadans. Es defensa la igualació dels discriminats i la incorporació dels marginats sense integrar-los en la uniformitat d'una comunitat homogenïtzada.

- Per què diu que el principi de voluntarietat ha de ser considerat a l'hora d'entendre la nacionalitat del ciutadà?

Perquè la nacionalitat del ciutadà primer ha de ser acceptada per ell mateix.

- A què es refereix quan esmenta "l'afirmació de la independència nacional"? I quan esmenta "la realització de la identitat nacional"? Per què considera que aquests modes d'entendre la democràcia són excloents?

La nació pròpia està separada de les altres.
Es busca una identitat pròpia de la nació a la que tothom s'ha d'adaptar.
Perquè la gent d'una nació queda apartada de les altres nacions.